Reseptejä & Ohjeita
Tämän reseptin on luonut Viking Malt.
Viking Helles on kultaisensävyinen ja virkistävä Lagerolut aurinkoisille kesäpäiville! Mallaspohjana toimii Viking Maltin Pilsner, Golden Ale ja Cara Body. Viking Hellesin maku on pehmeän maltainen, mutta ei makea. Keskitasoinen humalapitoisuus tekevät tästä oluesta erittäin helposti juotavan!
Lähtötiedot skaalausta varten:
- Alkoholi: noin 5 %
- Väri: 8 EBC
- Katkero: 19 IBU
- pH: 4,2
Raaka-aineet
- 82 % Viking Pilsner Malt
- 9,5 % Viking Golden Ale Malt
- 8,5 % Viking Cara Body Malt
- Humalat: Hallertau Mittelfruh
- Hiiva: Saflager W-34/70
5 kg mallaspohjalle määrät ovat seuraavat
Tästä tulee noin 5 % vahvuinen ja 23 litran erä.
- 4,1 kg Viking Pilsner Malt
- 0,475 kg Viking Golden Ale Malt
- 0,425 kg Viking Cara Body Malt
- Humalat: Noin 30 g Hallertau Mittelfruh
- Hiiva: 2 pussia Saflager W-34/70
LAGER RESEPTI
Mäskäys
Mäskäysaika 61 min
Tarvitset 18.5 litraa puhdasta vettä. Tähän käy vesijohtovesi. Laske pH-taso 5.5, jos mahdollista.
Mäskäyslämpötilat:
63 °C – 15 min
66 °C – 15 min
73 °C – 30 min
77 °C – 1 min
Mäskin huuhtelu
Nosta maltaat pois vedestä ja laita ne astian yläpuolelle niin, että nesteet valuvat vierteen sekaan.
Kaada maltaiden päälle noin 76 °C huuhteluvettä (Sparge water) 13 litraa.
Anna mäskin valua.
Keittäminen
Laske pH 5.0
Keittoaika 60 min
- Koko Mittelfruh määrä lisätään heti keiton alussa.
Viilennä ja hiivaa
Viilennä vierre 10 asteiseksi ja lisää hiiva. Anna käydä 7 päivää 10 asteessa. Nosta lämpötila 16 asteeseen ja anna käydä taas 4 päivää. Lopuksi Cold Crash noin 1 asteessa 2 viikon ajan.
Pullota
Lappoa käynyt olut 0.5 litran pulloihin ja lisää hiilihapotuspala. Pidä pullot 2 viikkoa 15-20 asteessa. Siirrä tämän jälkeen kypsymään jääkaappiin vähintään 6-8 viikoksi.
Kun pitkä odotus on ohitse, sinulle on raikas Helles, jossa on noin 5 prosenttia alkoholia. Tätä kelpaa tarjota kavereille!